Lillan skadad

Vilken vecka!

Planen var att gå till tandläkaren i onsdags. Och åka till Kolmården med min lillebror, hans tjej och hennes familj i lördags. 
Men i onsdags morse när jag skulle kolla tejerna på sommarbetet, så var det bara Plyma och Busan som kom fram. Lillan kom inte. Och det är inte normalt! 

Lillan står en bit längre bort i hagen och vägrar röra sig. Många tankar hinner snurra i huvudet. 

Och det visar sig att Lillan har trampat på något, så illa att det har penetrerat sulan på höger fram hov. Och hon vill inte stödja på benet. Men hon gick ändå med mig när jag bad henne. Typ hoppandes på tre ben. 
Ringde direkt distriktveterinärerna och började ta oss till stallet. 

Veterinären fick tyvärr skära upp ganska mycket av hålet för att lyckad få bort den del av sulan som trycks in och låg och tryckte in i kötthoven. Eftersom lillan går barfota, har aldrig varit skodd, så har hon väldigt hård sula. Så det tog långtid innan hon lyckades få bort den trasiga delen av sulan. Sen blev det väldigt mycket tvättande. Och eftersom det blev öppet ända in till kötthoven så blev det gips runt hela hoven. Både som stöd och som skydd. 

Det fanns även en misstanke om att det kanske kunde ha blivit en fraktur på hovbenet. Men vi valde att avvakta för att se om hon blev mindre halt. 
Och redan dagen efter var hon mindre halt. Och på fredagen lite lite mindre halt än på torsdagen. Då valde vi att avvakta över helgen. 

I måndags var det dags för återbesök. Och Lillan var i stort sett ohalt. Så skönt. Men såret så fortfarande lite blött ut. Så vi valde att lägga på ett nytt gips. Och sen sätta på en gummisko som man spänner fast runt hoven. Trek Regular Boot från Cavallo.

Nu ska hon gå med det tills det börjar bli en ny sula över såret. När det blivit det så hoppas vi att det räcker med bara bandage och gummiskon. 

Ja, som sagt tandläkaren blev det så klart inget av. Men på lördagmorgonen var Lillan så pass bra att jag lätt pappa och pojkvän vara häst och hundvakt och åkte med lillebror, hans tjej och hennes familj till kolmården. 
Det blev ju självklart galet varmt! Men det var kul och trevligt och det blev en massa bilder. Sen om det var någon bild som blev bra, det får vi se. 

Lillan nygipsad. Silvertejpen är för att göra det lite mer hållbart. Annars nöts det håll i bandaget och gipset väldigt fort.

Hålet i hoven. Det blev nästan dubbelt så stort innan veterinären fått bort allt som behövdes tas bort. 

Lillan ute och betar lite gräs två dagar efter hon skadade sig. 

Etiketter: lillan veterinär

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Malin Lundmark » Busan är hemma igen:  ”Hejsan, skulle du vilja sälja dina globus täcken med eldflammor på? ”

  • David Lövgren » Buster:  ”Väldigt fina bilder på knasiga och goa Buster. ”

  • Sasja » Gästboken:  ”Riktigt fina bilder :)”

  • June Hägg » 31:a december 2016:  ”Älskade Sabina! Ja det var en tragisk händelse. Vem hade kunnat tänka sig att kä..”

  • June Hägg » Gästboken:  ”Hejsan Sabina! Har nu varit runt och kollat in dina fina bilder. Jättefin hemsi..”

  • Denise » För mycket energi:  ”Hej! Missa inte min pågående alla hjärtans dag tävling på bloggen där just DU ha..”

  • June Hägg » Törnskator:  ”Oj så fin. Vilka bra kort. En sådan fågel har jagaldrig sett. Kanon. Kramar från..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln