Nytt försök med odlingsinlägg - Potatis 2020

Förra året hade jag en tanke på att blogga mycket om min odling. Vad jag odlar och hur det går osv. Men som vanligt med mina bloggplaner så gick det inte alls.

Men (Igen...) jag tänkte göra ett nytt försök med det i år. Lämnar inga garantier dock. 

Jag börjar med årets potatissorter. 
Både i år och förra året köpte jag mina sättpotatisar från Klostra.se Dem har väldigt många sorter att välja på. Och många sorter som man vanligen inte hittar i den vanliga blomsterhandeln. Men kanske kan hitta på större plantskolor och handelsträdgårdar. Jag har dock ganska långt till närmaste handelsträdgård med ett större utbud. Så för mig är det lättare att beställa. Och då tycker jag att Klostras utbud är väldigt väldigt bra. 
Jag har också varit väldigt nöjd med kvaliten på dem potatisar jag har fått. 

Potatissorter 2020

Orla
Så här står det om Orla på Klostras hemsida: 
Orla är en ny spännande sort och på väg att bli mångas favorit! Den är både god, tidig, fastkokande och nu även ekologisk. Dessutom är Orla den mest bladmögelresistenta färskpotatisen i marknaden. Orla ger tidigt hög skörd och potatisen tål att lagras. 
Extra tidig
Skalfärg: Vit
Köttfärg: Ljusgul
Knölform: Oval
Kokegenskap: Fast 

Timo
Timo är en mycket tidig färskpotatis som passar att odla på de flesta platser. Sorten är den mest odlade tidiga potatisen i Finland och tål sättning i kall jord. 
Extra tidig
Skalfärg: Gul
Köttfärg: Ljusgul
Knölform: Oval
Kokegenskap: Fast

Pocahontas
Nyhet hos Klostra 2020
Stor skörd, smakrik, bra resistens mot de vanligaste sjukdomarna och passar för inlagring. Kan man önska mer av en potatissort? Pocahontas kan stoltsera med alla egenskaper. En ny sort med många bra egenskaper som gör sorten lite extra miljövänlig.
Typ: Höst
Skalfärg: gul
Köttfärg: gul
Knölform: Rundoval

Anouk
Nyhet hos Klostra 2020
Anouk är en trevlig matpotatis med många bra egenskaper. Bra motståndskraft mot bladmögel och de vanligaste förekommande sjukdomarna gör den till en given sort i såväl nybörjarens som den luttrade odlarens potatisland. Anouk sätter många lite mindre knölar med härlig smak men låter du dem ligga kvar i backen till långt in på hösten så får du stora knölar som passar utmärkt som bakpotatis.
Typ: Höst
Skalfärg: gul
Köttfärg: gul
Knölform: oval

Jazzy
Jazzy är en mycket rikavkastande sort med många, små likformiga knölar. Den bjuder på en smakexplosion som gör den uppskattad i gourmetköket. Funkar lika bra i kruka som på friland. En nykomling som vi har stora förväntningar på.
Typ: Sommar
Skalfärg: Gul
Köttfärg: Gul

Annabelle
Annabelle är en delikatesspotatis med smör, nöt och kastanj i den utmärkta smaken. Den är fast med små, välformade knölar. Smaken kommer verkligen fram när du rostar i ugn tillsammans med salt och olivolja. Sätt tätt så får du många knölar. Sätt djupt eftersom den ger rikligt. Lämplig att använda till: Koka/Ugnsbaka/Steka. Sommarpotatis som gror snabbt
Typ: Sommar
SKkalfärg: gul
Köttfärg: Mörkgul
Knölform: Oval
Kokegenskap: FastOrla, Timo, Jazzy och Annabelle hade vi förra året och är väldigt nöjda med dem, och väljer därför att använda dem i år igen. Just Annabell och Jazzy var mycket trevliga och goda. Helt klart nya favoriter. 
Timo och Orla är båda tidiga sorter. Och Timo är extra spännande då den går att sätta i kall/kallare jord. Så den köpte jag förra året mest på prov och blev väldigt nöjd med resultatet. Tycker faktiskt att den är bättre än Rocket som annars är en sort som många köper på grundav sin tidighet. 
Orla är också en tidig sort som jag hade för första gången förra året. Och var även nöjd med den. Den var inte lika tidig som timo men ändå tidig. 

Jag är en sån människa som varje år vill testa någon ny sort i allt jag odlar. Så i år blev det två nya sorter: Pocahontas och Anouk. 
Båda sorterna är nya hos klostra för 2020. Och jag valde dem då jag tycker att beskrivningen av dem låter väldigt bra. Båda ska smaka bra. Och båda ska vara tåliga med bra motståndskraft mot sjukdomar. Plus att båda ska tåla att lagras. 
Och Anouk ska tåla att ligga kvar i jorde långt in på hösten innan den tas upp. Det ska bli intressant att testa. 
Just bra lagringsegenskaper är viktigt för mig då jag förösker vara självförsörjande på just potatis. 
Förra året satter jag ca 12kg sättpotatis och skörden blev över 150kg!! Vet ej exakt då jag inte vägde precis allt. 
Vi är inne i mitten på Maj u och vi har massor med potatis kvar, Så i år har jag inte satt lika mycket potatis. Jag hoppas att det blir ett bra potatisår och att det blir så stor skörd i höst att det räcker till nästa år. Det är mitt mål. 

I nästa inlägg tänkte jag ta upp vilka löksorter jag tänker odla i år. 

Etiketter: odling-2020

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Malin Lundmark » Busan är hemma igen:  ”Hejsan, skulle du vilja sälja dina globus täcken med eldflammor på? ”

  • David Lövgren » Buster:  ”Väldigt fina bilder på knasiga och goa Buster. ”

  • Sasja » Gästboken:  ”Riktigt fina bilder :)”

  • June Hägg » 31:a december 2016:  ”Älskade Sabina! Ja det var en tragisk händelse. Vem hade kunnat tänka sig att kä..”

  • June Hägg » Gästboken:  ”Hejsan Sabina! Har nu varit runt och kollat in dina fina bilder. Jättefin hemsi..”

  • Denise » För mycket energi:  ”Hej! Missa inte min pågående alla hjärtans dag tävling på bloggen där just DU ha..”

  • June Hägg » Törnskator:  ”Oj så fin. Vilka bra kort. En sådan fågel har jagaldrig sett. Kanon. Kramar från..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln