Lök och Purjolök 2020

Förra året hade jag både sättlökar och lök som jag sått från frö. 
Dem frösådda lökarna var dem som blev allra bäst. Sättlökarna blev totalt misslyckade förra året. Växte superdåligt och många blev förstörda. 
Jag gör ett nytt försök i år, med rekord mycket lök. Både sättlök och lök från frö det här året med. 
Sättlökarna har jag redan satt ut. För någon vecka sedan. Och dem växer, än så länge, väldigt bra.

Förra året hade jag purjolök som jag försådde inne redan i januari och några som jag sådde direkt på friland i maj. Och hos mig blev dem direktsådda mycket mycket bättre än dem försådda. Men jag provar samma sak i år med. Några som jag sådde inne i början av året. Och några som jag sår direkt ute på växtplatsen. För att se om det blir samma resultat i år. 

Några av prujolökarna från förra året har fått stå kvar ute i landet över vintern och dem ser faktiskt riktigt fina ut. Några börjar bli riktigt stora.

Här är dem sorter av lök och purjolök som jag odlar i år. 
Vitlök får ett eget inlägg.  

Lök
Cupido 
Även om jag köpte sättlökarna från Klostra, så var det svårt att hitta någon info om Cupido lökarna. Den mesta informationen hittade jag på utländska sidor.
Cupido är en medel-tidig, rund gul lök som kommer från Nederländerna. Den mesta av löken som odlas i Nederländerna är Cupido. Och är där väldigt populär. Den är rikgivande och trivs i dem flesta jordar. Inte så lagringstålig, bör bara lagras en kortare tid. 

Suttgarter Riesen
Stuttgarter Riesen verkar var den vanligaste sättlöken som säljs i Sverige. Dem flesta som säljer sättlök verkar sälja den.
Den har bra skalkvalitet och är rikgivande. Löken är lätt plattrund och är lagringstålig. Smaken är söt, len och mild. Mycket god och smakrik gul lök. 

Pink Rosanna
Pink Rosanna är helt ny för mig. Har faktiskt inte hört talas om den förrän jag hittade en i Klostaras sortiment.
Rosanna ska vara medeltidig och är ursprungligen från England. Rosanna särskiljer sig genom sin unika rosa färg. Rosanna producerar vanligtvis mycket lökar med rund eller kupolformade lökar och en medellång hals. Rosanna är lämplig för alla typer av jordar. Löken har en relativ kort lagringsbarhet och passar bäst som färsk eller picklade.

Ailsa Craig
Min favorit sort. Jag sår den från frö i januari och plnaterar sen ut dem i maj. 
Ailsa Craig är ett Kulturarv från 1899. Kommer från England och är egentligen en tävlingssort. Och kan ge enorma lökar på över 1kg. Söt och mild smak för färskkonsumtion. Ger gula, runda lökar på ca 400-1000 gram. Otroligt snabbväxande. Kan lagras 2-3 månader.

Purjolök
Blaugruner Winter
Purjolök med god vinterhärdighet. Kan direktsås utomhus i varma lägen, men förodling är att föredra. Mörkt blågrön vintersort lämplig för sen skörd från slutet av november, i halmtäckt odling under vintern, till tidig skörd under våren innan plantorna går i blom.
Mycket frosttålig, nästan i nivå med Siegfried.

Chinook
Tidig, lättodlad sommarsort. Används för färskkonsumtion och matlagning. Ljusgröna, välsmakande, mjälla stjälkar med lång, vit bas. Skördas under sensommaren och hösten. Stocklöpningsresistent.

Musselburgh
kulturarv från 1822. Sorten är tacksam att odla då den är kraftig med mycket tjock hals. Blågröna blad och vita stjälkar med mild, fin smak. Utmärkt i nordiskt klimat, stor köldtålighet. Skördas på hösten.


Nya sorter i år för mig är Cupido, Pink Rosanna och Chinook. Det ska bli riktigt spännande att se hur dem trivs hos mig. 
Cupido testar jag då jag inte varit helt nöjd med tidigare sorter.
Pink Rosanna, en rosa lök, för mig som älskar rosa så kan det ju inte bli bättre. Den måste ju bara provas. 
Chinook är en purjolök som ska vara lättodlad. Och då jag tycker det är svårt att lyckas med purjolök som testar jag den sorten i år. Kanske är mer lätt odlad än dem andra, hoppas jag! 

I nästa avsnitt tänkte jag ta upp vitlök. 

Etiketter: odling-2020

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Malin Lundmark » Busan är hemma igen:  ”Hejsan, skulle du vilja sälja dina globus täcken med eldflammor på? ”

  • David Lövgren » Buster:  ”Väldigt fina bilder på knasiga och goa Buster. ”

  • Sasja » Gästboken:  ”Riktigt fina bilder :)”

  • June Hägg » 31:a december 2016:  ”Älskade Sabina! Ja det var en tragisk händelse. Vem hade kunnat tänka sig att kä..”

  • June Hägg » Gästboken:  ”Hejsan Sabina! Har nu varit runt och kollat in dina fina bilder. Jättefin hemsi..”

  • Denise » För mycket energi:  ”Hej! Missa inte min pågående alla hjärtans dag tävling på bloggen där just DU ha..”

  • June Hägg » Törnskator:  ”Oj så fin. Vilka bra kort. En sådan fågel har jagaldrig sett. Kanon. Kramar från..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln